abc
Processed with VSCOcam with hb2 preset

Utställningen öppnad, Välkomna!

08/09 2015
Gå till
VirserumsKonsthall_Ochnuda_2015

Och nu då?!

07/08 2015
Gå till
skrivartävling virserums konsthall

Vinnaren!

04/06 2015
Gå till
IMG_3292

Seminariedag den 9/9

04/06 2015
Gå till
umair_001_06_X1_0006

Skrivartävlingen avgjord!

18/05 2015
Gå till
turne003 copy

RadioXX drar ut på turné!

15/04 2015
Gå till
Visa fler nyheter
Kultur
kung

Topp 11 häftigaste djur i världen!

Av Alexandra Enqvist

Top 11 coolaste djur (i världen)

1. Violsnäcka (Glaucus atlanticus)
Det finns bara 2 arter i Glacidae familjen och denna vackra båa havssnigel är en av dem, det är inte speciellt många som har sätt denna snigel i verkligheten då den är ganska liten av sig. Snigeln flyter omkring på havet med magen uppåt, den kan flyta tack vare att den sparar luft i sin mage. dennes föda består av Hydrozoer (nässeldjur) den är även ganska känd för att äta upp giftstickan från den så kallade portugisiska örlogsmanen, den äter dock inte upp giftet då den sparar det och använder för sin egen defensiv. Den lever i de mer tropiska haven runt östkusten av kontinenten Australien, men även de södra och östra kusterna av Sydafrika. Den blir storleksmässigt runt 5-8 cm men rekord storleken ligger på 40 cm, djuret är förövrigt Hermafrodit. Det som gör denna snigel så cool i min mening är att den ser så udda ut jag personligen har aldrig sätt något liknande så därför får den en 1:a plats.

Glaucus_atlanticus_1_cropped

2. Atheris Hispida
Är en giftig ormart som lever i Central Afrika och som är väldigt känd för sina ”utpekande taggar” hanarna inom arten blir i genomsnitt runt 73 cm långa och honorna blir ca 58 cm, hanarna är även förvånansvärt slankare än vad honorna är. Arten är kapabel av att klättra på vass och stjälkar, och man hittar arten ganska ofta solande på olika blommor och större blad, men för övrigt så är den nästan mer ute på natten än på dagen. dennes föda består av däggdjur, grodor, ödlor och även fåglar. När det kommer till deras gift så är det inte så mycket som är känt om det, men man vet dock att arten har ett neurotoxiskt gift vilket skadar nervsystemet och att arten även bär på cellgifter, och ett bett från denna orm kan vara dödligt för människor som inte har tillgång till närliggande hjälp och motgift behandling. Tills alldeles nyligen så har arten betraktats som en av de mindre giftiga arterna men det visade sig inte vara fallet då det på senare har kommit in rapporter om bett som lett till svåra blödningar på inre organ. Den här ormen anser jag som häftig då den är så himla speciell första gången jag såg den tänkte jag bara att en sådan vill jag ha!

Atheris hispida vibora arbusto espinoso

3. Glasswinged butterfly (Greta oto)
Är som namnet antyder en fjäril med transparenta glasliknande vingar. Vingspannet är runt 5,6 – 6,1 cm. Det är vävnaderna mellan venerna som är transparenta och ”ramen” längst ut på vingarna är färgade oftast i färgen brun men ibland med lite rödare pigment, fjärilsens kropp är oftast mörkare. Vill man se fjärilen live så måste man åka till Mexiko, Colombia eller så kan man se när den flyger över Florida då denna art flyttar över stora områden. När det kommer till föda så föredrar arten blomman Lantana, men när den ska lägga sina ägg så är det mer tropiska plantor som lockar främst växten Cestrum denna är förövrigt giftig. Den gröna fjärilslarven lever på dessa giftiga växter och troligen så lagras lite av dessa gifter i artens vävnad och fungerar som en skyddsmekanism mot andra djur, även vuxna fjärilar förmodas vara giftiga. En häftig och ovanlig fjäril som många säkert inte visste om och som passar som topp tre.

ibfi5etsoz_1476760276

4. Southern right whale dolphin (Lissodelphis peronii)
Denna vackra delfin hittar vi i de mer sydliga delarna av jordklotet och denna art är en av två i Right whale dolphin-familjen, den andra Lissodelphis lever i de mer djupa haven och på den nordliga sidan av jorden. South right whale dolphins är den enda delfinen på den södra sidan av jorden som inte har en ryggfena, den är även mindre än dess nordligare syskon. Den har en väldigt fin och distinkt färg, väldigt lik Späckhuggaren, delfinen har mellan 43 och 49 tänder. man vet inte idag riktigt hur många av denna art det finns då man inte har fört några sådana studier, men man vet att det finns en ganska stor grupp utanför den västra kusten av Sydamerika. Arten har varit jagad förr i tiden men dock endast för köttets skulle, men idag så finns inga uppgifter om arten som tyder på att den tjuvfiskas. Dock så står den inför andra hot så som drunkningsolyckor och att fastna i olika fiskenät, delfinarten jagas även av olika hajarter. Artens egen föda består av kräftdjur, bläckfiskar, prickfisk och krill m.m. Delfinen blir mellan 1,8 och 2,9 m lång, honor har en tendens av att bli lite längre än hanar. En anorlunda art av delfin som är 4:a på listan för dess udda färgscheman.

tumblr_mip7k3bQQP1r2urvgo2_1280

5. Kolibri
Kolibrin förekommer i stora delar av den Amerikanska kontinenten, i mängder av olika biotoper, det finns cirka 320 olika arter av kolibrier. Och bland dessa världens minsta fågel, Bikolibrin som endast är 5 cm lång och väger 1,8 gram. deras huvudsakliga föda är nektar ifrån blommor men även olika sorters insekter. De flesta kolibrier har en ganska distinkt fjäderdräkt som är metallglänsande i olika färger, alla kolibrier har även runt 1000 fjädrar. näbben är på de flesta arter lite böjd, vilket är en anpassning till att få ut nektar från blommorna, storlekarna varierar mellan 5 cm (Bikolibrin) och 20 cm (jättekolibrin). Kolibrier kommer högt upp på listan då även dessa har mer ovanliga färgteman som man inte ser så ofta på andra djur.

293184-alexfas01

6. havssköldpadda (Cheloniidae)
Är en familj av sköldpaddor med sex olika arter, till skillnad från landssköldpaddor så kan inte havssköldpaddor dra in huvudet i sitt skal och skalet är strömlinjeformat och den har inga vanliga fötter utan den har simfötter. Havssköldpaddan lägger ägg och de flesta gräver sedan ner dem på stranden där de själva började sina liv. Vem tycker inte om havssköldpaddor dessa urgamla djur som lever än idag de förtjänar att vara högt upp i listan.

Sea-Turtle

7. Blågul Ara (Ara ararauna)
Denna art förekommer i mer tropiska områden så som Sydamerika (Florida), södra delarna av Panama till Bolivia och Paraguay. Den blågula aran blir ca 86 cm lång (från huvud till spetsen på stjärtfjädrarna) och kan som vuxen väga mellan 800 g och 1200 g. Blågul ara är en mycket intelligent och tålig art, men den är framförallt krävande, då fågeln är så stor och kan ge ifrån sig kraftiga skrik och stora gnagbehov så lämpas den inte som sällskapsdjur. Arten finner en partner som den sedan lever med hela livet, ju finare färg en individ har desto lättare har den att hitta en partner. Den bygger nästan ALLTID bo i döda palmer oftast av sorten Mauritia Flexuosa och de lägger mellan tv och tre ägg per gång, Små kycklingar flyger ur nästet efter ungefär 97 dagar. Denna art är med på listan då den är en extremt häftig fågel med klara och väldigt fina exotiska färger, och då jag personligen äger en blågul Ara så kom den ganska högt också.

Ara_ararauna_Luc_Viatour

8. Gepard (Acinonyx jubatus)
Är den enda arten kattdjur i underfamiljen Acinonychinae, och påminner mer om ett hunddjur än ett kattdjur, dels då arten inte kan fälla in sina klor på tassarna och dess pupiller är runda. Geparden är det snabbaste nu levande däggdjuret och kan korta sträckor komma upp i hastigheter så mycket som 114 km/h. Den har till färgen en väldigt gulfärgad ton Med svarta prickar, dom blir runt 1,10 och 1,35 m långa, arten utmärker sig även genom de svarta ränderna den har under ögonen vilket skyddar mot bländning av solen när den är ute och jagar på de soliga dagarna. Den utmärker sig även genom sina långa tunna ben och smala kropp. Honor väger runt 38 kg och hanar runt 43 kg men vissa kan väga upp till 53 kg. Arten lever i Afrika och sprider sig till mellanöstern men även i Asien, den är i Asien nästan helt utrotad. Den förekommer främst ute på savanner där arten föredrar ytor med lite högre gräs och små kullar, gräs fungerar som gömställe när den jagar och kullar fungerar mer som utsiktspunkter, geparden har svårt att jaga i tätare områden där den inte kan komma upp i hastighet på samma sätt. Honor får oftast mellan 3-5 ungar men det största hotet mot ungarna är då mamman måste ut och jaga föda så lämnas ungarna i reviret och ca 90% av alla ungar faller offer för lejon eller andra predatorer. Föda består främst av Antiloper men även zebror, Thomsongasell, Grantgasell, Impala, kaniner, harar och fåglar, de tre sistnämnda är mer föda i kritiska situationer. En av de coolaste kattarter som finns och den är så speciell i både utseende och med dess evolutionsutvecklade egenskaper.

Cheetah_Feb09_02

9. valhaj (Rhincodon typus)
Är världens största haj och även den största levande fiskarten, hajens föda består mestadels av filtrerade zooplankton vilket är hoppkräftor och fiskägg som den samlar in i munnen vid havsytan men den äter även mindre fiskar så som makrill, sardiner, anchovis och mindre tonfiskar. Den längsta hajen som hittats är 12,5 meter. Haj arten lever i de mer tropiska och varmtempererade haven, det djupaste uppmäta dykningen ligger på 186 meter. Trots hajens storlek så är den inget hot mot människor då den inte äter människor eller andra större djur, yngre hajar kan även leka med dykare och vissa tillåter även en att få skjuts. Denna haj finns med då den är en av de häftigaste hajar som finns både tack vare dennes färger och storlek, jag menar vem vill inte simma med en valhaj.

Whale_shark_Georgia_aquarium

10. drakfisk (Pterois volitans)
Lever i och runt koraller i Indiska oceanen och de västra delarna av stilla havet, men finns även i karibiska havet och ända upp till New York och troligen så introducerades den på denna plats tack vare ett akvarium som spruckit efter en orkan. fisken blir runt 47 cm stor och lever på ett djup av 2-55 m. Fiskens ryggfenor är endast till för att skydda fisken och innehåller ett farligt gift, ett stick från fisken är oftast inte dödligt för människor men kommer att orsaka extrema smärtor och huvudvärk, kräkningar och stora svårigheter att andas, ett vanligt sätt att bota sticket är att sänka det stuckna området o varmt vatten men man ska ALLTID uppsöka läkare efter att man blivit stucken då olika människor klarar ett stick olika mycket. Denna fisk tog jag med i min lista för den är väldigt häftig och jag har nämligen sätt denna i olika djuraffärer och den har alltid fått mig att stanna till och studera dess olika rörelser och färger osv.

Underwater pictures

11. lunne fågel (Fratercula arctica)
Finns på Nordatlanten både på den Amerikanska och Europeiska sidan, de finns mestadels i Storbritannien och på Island och har en världspopulation på mellan 3,8 och 8,2 miljoner häckande par. Fågeln blir mellan 28 och 34 cm lång, med ett vingspann på 50-60 cm. Den är till färgen oftast svart på backsidan och vit på framsidan och har en väldigt udda och häftig näbb som är väldigt lik en papegoja. Dess föda består av små blötdjur och fiskar i de kolonier de lever i så äter de främst Tobis men även Sill och skarpsill. Denna art är på listan då den har en grym näbb och ser exotisk ut, även om dess naturliga levnadsplatser inte är så tropiska.

Atlantic_Puffins,_Scotland

LADDAR...